17

سنندج

 
116

سقز

 
16

قروه

 
34

بیجار

 
14

دهگلان

 
7

مریوان

 
5

سروآباد

 
1

بانه

 
23

کامیاران

 
19

دیواندره

 
شهرستان ها   

نمایش وبلاگهای بیجار نمایش وبلاگهای قروه نمایش وبلاگهای دهگلان نمایش وبلاگهای کامیاران نمایش وبلاگهای سنندج نمایش وبلاگهای سروآباد نمایش وبلاگهای مریوان نمایش وبلاگهای دیواندره نمایش وبلاگهای بانه نمایش وبلاگهای سقز
   نظرسنجی
به نظر شمااولویت اقتصادی ایران بعد از اجرای توافق کدام است؟
 

ورود سرمایه گذاری خارجی : (21 رای)

15.7%

عمل در چهارچوب اقتصاد مقاومتی : (98 رای)

73.1%

کوچک سازی دولت و تقویت بخش خصوصی : (15 رای)

11.2%
   عضویت در خبرنامه
نام :
عضویت
Loading

 


   گفتگو با وبلاگ نویسان

    چند عادتی که دندان شما را خراب می‌کند

گروه : علمی | ارسالی از : سبک زندگی بهداشتیدوشنبه 10 فروردین 1394 | بازدید ها : 1596 | کد مطلب : 2754
Post Image

مشکلات دهان و دندان امروزه یکی از رایج ترین مشکلات مردم در سرتاسر جهان است. البته امروزه با پیشرفت وضعیت بهداشت،میزان فساد و از بین رفتن دندان بسیار کمتر از گذشته است ولی با توجه به نوع تغذیه، عادات غلط و عدم به کارگیری صحیح روش های بهداشتی ، معضلات دندان هنوز هم وجود دارد.

به نقل از وبلاگ سبک زندگی بهداشتی:

عادت‌ها و علائق ساده ما می‌تواند به راحتی موجب خرابی دندان شود، خرابی‌ای که همراه با درد و هزینه بالا برای درمان آن همراه است.عادت‌هایی که موجب خرابی دندانتان می‌شود را بشناسید و انجام ندهید.شاید شما هم یکسری عادت‌هایی داشته باشید که به مرور زمان موجب خرابی دندانتان شود؛ پس بهتر است که آنها را بشناسید و هر چه سریعتر ترک‌شان کنید.

در بین علل پوسیدگی دندان موروثی را می توان درمرحله دوم محسوب داشت عللی که زمینه مساعدی برای نمو میکروبهای پوسیدگی تهیه می نمایند یا موضعی هستند یا عمومی مقصود از علل موضعی ناپاک بودن دهان است که موجب می گردد میکروب مستقیما در مغز دندان رخنه کرده و آنرا خراب گرداند اما علل عمومی؛مسمومیت خون و اختلالات دستگاه هاضمه است علل کوچک دیگری که موجب خرابی دندانها می گردد عبارتند از :

•جویدن یخ
جویدن یخ به‌ظاهر عادتی ناخودآگاه و بی‌ضرر است اما می‌تواند با ایجاد ترک‌های کوچک باعث آسیب دائمی شود. این ترک‌ها در طول زمان گسترش پیدا می‌کنند و درنهایت باعث شکسته شدن دندان می‌شوند. توصیه می‌شود از آب و سایر نوشیدنی‌های سرد بدون یخ استفاده کنید تا از اشتیاق به جویدن یخ جلوگیری شود.

• ورزش کردن بدون استفاده از محافظ دهان
بازی و ورزش کردن با استفاده از چیزی که از دندان‌ها محافظت کند به‌اندازه استفاده از کلاه ایمنی و سایر لوازم محافظتی مهم است. در ورزش‌هایی مانند فوتبال، بسکتبال، هاکی و فوتبال آمریکایی دندان‌ها بیشتر در معرض شکستگی قرار دارند. استفاده از محافظ دهان و دندان فشار ضربات سخت را کم می‌کند.

•استفاده از شیشه شیر هنگام خوابیدن
باوجوداینکه استفاده از شیشه شیر روشی مناسب برای خواباندن کودک است اما این روش احتمال پوسیدگی و خرابی دندان را افزایش می‌دهد. قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض قند موجود در شیر به‌مرور باعث از بین رفتن مینای دندان و درنتیجه پوسیدگی آن می‌شود. برای این عارضه حتی نام دقیقی نیز وجود دارد: " پوسیدگی دندان بطری بچه". روش دیگری برای خواباندن کودک پیدا کنید و یا از آب به جای شیر استفاده کنید.

•سوراخ کردن زبان
سوراخ کردن زبان علی‌رغم هزینه‌ای که دارد هزینه‌ای سنگین‌تری را متوجه سلامتی شما می‌کند. دندان‌پزشکان این کار را توصیه نمی‌کنند زیرا باعث شکستگی دندان می‌شود. این عمل حتی می‌تواند موجب سائیدگی و از بین رفتن لثه و درنتیجه حساس شدن و درنهایت افتادن دندان شود. جواهرات استفاده‌شده دردهان همچنین باعث جذب باکتری‌های بیشتری می‌شوند و وضعیت ناسالمی دردهان ایجاد می‌کنند.

•آسیاب دندان
فشردن دندان‌ها بر روی هم که اصطلاحاً دندان قروچه نامیده می‌شود بین اکثر افراد شایع است. دندان‌قروچه معمولاً شب‌ها و در خواب اتفاق می‌افتد و می‌تواند از یکی از والدین به شخص منتقل شود و غالباً به علت وجود استرس در زندگی پیش می‌آید. این عمل به دندان‌ها، ماهیچه‌ها و مفصل‌های فک فشار زیادی وارد کرده و باعث درد می‌شود. استفاده از محافظ مخصوص هنگام خواب می‌تواند از آسیب و فشار وارده روی دندان‌ها و سایر اعضای دهان جلوگیری کند. سایر راه‌حل‌ها از جمله تمرین آرامش نیز ممکن مفید باشد.

•قرص‌های ضدسرفه
اگرچه قرص‌های ضدسرفه مصرف پزشکی دارند ولی حاوی میزان بالایی قند هستند. استفاده روزانه از این قرص‌ها برای تسکین گلودرد در واقع دندان‌ها را با قند شستشو می‌دهد. میزان پلاک دندان (که حاوی باکتری است.) دردهان افزایش پیدا کرده و باعث بروز پوسیدگی و بیماری لثه می‌شود.

•شکلات ژله‌ای (پاستیل)
همه آب‌نبات‌ها برای دندان مضر هستند به‌خصوص نوع جویدنی و چسبناک آن. این چسبندگی که در شکلات‌های آدامسی، کارامل‌ها و پاستیل‌ها وجود دارد باعث می‌شود که بین شکاف‌های دندان بچسبند و بزاق قادر به تمیز کردن آن‌ها نباشد. بهترین کار پس از خوردن این آب‌نبات‌ها مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است. همین‌طور بهتر است از انواع بدون قند آن استفاده شود.

•نوشابه
قند زیاد و اسید ترکیب مضری برای دندان است. استفاده مداوم از نوشابه باعث پوسیدگی دندان می‌شود. به‌علاوه اسید موجود در این نوشیدنی موجب از بین رفتن مینای دندان و حساس شدن آن می‌شود. اگر مجبور هستید که نوشابه بنوشید، دفعات استفاده از آن را کم کنید و سعی کنید بیشتر آب بنوشید.

•باز کردن بسته‌ها با دندان
دندان‌ها ابزاری برای غذا خوردن، درست صحبت کردن و خندیدن هستند. هر استفاده دیگری از دندان‌ها می‌تواند مضر باشد به‌خصوص استفاده از آن‌ها به‌عنوان یک وسیله. باز کردن در چیپس، کیسه سیب‌زمینی، سنجاق قفلی و یا حتی درب بطری باعث آسیب به دندان می‌شود. سعی کنید وسیله مناسب این کار را پیدا کرده و به جای دندان از آن استفاده کنید.

•نوشیدنی‌های ورزشی
اگرچه نوشیدن یکی از این‌ها پس از یک تمرین سخت و طولانی لذت بخش است اما آسیبی که به دندان می‌زند کمتر از نوشابه نیست زیرا این نوشیدنی‌ها حاوی میزان بالایی قند و اسید هستند.

• آبمیوه
آبمیوه به دلیل داشتن ویتامین‌های مختلف و مواد معدنی، نوشیدنی مفیدی است ولی به خاطر داشتن قند بالا برای دندان مضر است. میزان قند موجود در آبمیوه‌های طبیعی نیز کمتر از سایر انواع آن نیست. برای مثال آب سیب تقریباً به‌اندازه نوشابه در حجم یکسان قند دارد. رقیق کردن آبمیوه با آب غلظت قند موجود در آن را کاهش داده و درنتیجه تماس دندان با قند کمتر
می‌شود.

•چیپس سیب‌زمینی
تنقلات حاوی نشاسته دردهان تجزیه‌شده و به دندان می‌چسبند و محیط مناسبی را برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کنند که موجب پوسیدگی و خرابی دندان می‌شود. به‌محض خوردن چیپس و تنقلاتی نظیر آن، مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید تا میزان پلاک‌های دهان را پائین نگه‌دارید.

•استفاده مداوم از تنقلات
خوردن مداوم تنقلات در هر زمان از روز باعث می‌شود بقایای غذا و پلاک برای مدت طولانی‌تری بر روی دندان باقی بماند. این عادت خوردن را با غذاهای سالمی مانند سیب، هویج و کرفس انجام دهید که در تمیزی دندان و کاهش میزان پلاک دردهان مفید هستند.

• جویدن مداد
ما معمولاً وقتی بر روی کاری تمرکز می‌کنیم، ناخودآگاه مداد و یا اشیای دیگری را می‌جویم. این فشار وارده روی دندان باعث ایجاد ترک و شکستگی می‌شود. جویدن آدامس بدون قند هنگام فکر کردن می‌تواند از بروز این آسیب جلوگیری کند همین‌طور با تحریک تولید بزاق بیشتر به پاک‌سازی دهان کمک می‌کند.

•نوشیدن قهوه
نوشیدن یک فنجان قهوه در روز به بسیاری از ما کمک می‌کند تا روز خود را آغاز کنیم. متأسفانه کافئین در جریان تولید بزاق خلل ایجاد کرده و باعث خشکی دهان و درنتیجه پوسیدگی می‌شود. همچنین اضافه کردن قند یا شکر به نوشیدنی خود، خطر پوسیدگی را بیشتر می‌کند. برای مقابله با خشکی ایجادشده توسط کافئین، در طول روز مرتب آب بنوشید.

•استعمال دخانیات
استفاده از توتون و تنباکو باعث خشکی دهان و تجمع پلاک دور دندان می‌شود. در افراد سیگاری احتمال از دست دادن دندان و بیماری‌های لثه بیشتر از افرادی است که سیگار نمی‌کشند. به‌علاوه مصرف تنباکو یکی از اصلی‌ترین عوامل ابتلا به سرطان دهان است.

•خوردن تفریحی
این نوع خوردن یعنی مصرف میزان زیادی غذا و نوشیدنی شیرین که منجر به پوسیدگی دندان می‌شود. خوردن تفریحی گاهی ممکن است باعث پرخوری و درنهایت حالت تهوع و استفراغ شود. استفراغ چون یک عمل اسیدی است باعث پوسیدگی و از بین رفتن دندان می‌شود. مراقبت‌های پزشکی و مداخله برای ترک عادت این نوع اختلال خوردن مهم است.

جمع بندی:

چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

 ایجاد پوسیدگى به عوامل زیر بستگى دارد:

1) عوامل ژنتیکی: یعنی جنس دندانها و ترکیبات مینا و عاج دندان، محل قرارگیرى دندان ها، ترکیبات و میزان ترشح بزاق و جنس بزاق (میزان اسیدی آن) وجود شیارها و حفرات در تاج دندان.

2) رژیم غذایی و روش زندگى

3) رعایت بهداشت دها ن و دندان

پوسیدگى دندان یکى از رایج ترین بیمارى هاى عفونى استو بر اساس گزارشات ارائه شده 5 برابر رایج تر از بیماری آسم است.بررسى پوسیدگى دندان ها نشان مى دهد که بچه هایى که والدین آنها حداقل تا لیسانس تحصیل کرده اند،کمتر ازبچه هایى که والدین آنها کمتر از لیسانس هستند به پوسیدگى دندان ها مبتلا هستند.

خوب اول باید مکانیسم ایجاد پوسیدگی را بدانیم.
 
مکانیسم ایجاد پوسیدگی دندان به 4 عامل احتیاج دارد:

1- باید دندان در دهان باشد تا پوسیدگی ایجاد شود.

2- میکروب باشد.

3- مواد قندی، هر ماده ای که قند باشد یا تبدیل به قند شود مثل نان.

4- زمان.

هر فرد باید دندانی داشته، میکروبی موجود باشد و قندی را مصرف کند و در کنار این موارد باید زمان کافی به میکروب و قند داده شود تا میکروب بتواند قند را تبدیل به اسید کرده و در دندان ایجاد پوسیدگی کندهنگامی که ما مسواک می زنیم، زمان را عقب می بریم، یعنی اگر احتیاج است زمانی طول بکشد تا میکروب به طور کافی قندها را مصرف کند و اسید تولید شود، با مسواک زدن ، قند و میکروب از بین می رود و زمان کافی نیزاز این دو گرفته می شود. ولی پوسیدگی دندان نمی تواند بدون این دلایل باشد.
 
عوامل تغذیه اى موثر بر پوسیدگى دندان

عوامل تغذیه اى موثر بر پوسیدگى دندان عبارتند از : دفعات مصرف مواد کربوهیدراتی یا قندی، نوع تغذیه، دفعات غذا خوردن، ترکیبات مواد غذایى و آشامیدنى، مدت زمان تماس دندان با مواد غذایى و آشامیدنى تمایز بین مواد مولد پوسیدگى دندان،و مواد ضد پوسیدگى بسیار مهم است.
 
مواد غذایی مولد پوسیدگی

کربوهیدرات ها ماده ی ایده آل براى باکترى های مولد پوسیدگی دندان هستند و فرآورده هاى اسیدى ناشى از آنها موجب کاهش PH بزاق به پایین تر از 5/5 مى شود که زمینه مناسب را براى تولید پوسیدگى فراهم مى کند.مواد قندى در چهار گروه از شش گروه مواد غذایى موجود هستند: 1- حبوبات 2- میوه ها 3 - فرآورده هاى لبنى 4- مواد قندى.

با وجود اینکه بعضى سبزیجات نیز مواد قندى دارند، ولى گزارشى مبنى بر پوسیدگى زایى آنها ارائه نشده است. موادى چون نشاسته موجب کاهش PH بزاق به کمتر از 5/5 مى شود. بیسکوییت، چیپس، نان و انواع میوه ها (تازه، خشک و کمپوت) و همچنین آب میوه ها  و انواع نوشابه ها  پوسیدگى زا هستند.

 مواد غذایى ضد پوسیدگى

یا آن دسته که توسط میکروب هاى پلاک دندان، قابل مصرف نیستند، PH بزاق را به پایین تر از 5/5 کاهش نمى دهند.این مواد شامل پروتئین هایى چون تخم مرغ، ماهى، گوشت، بعضى سبزیجات و آدامس هاى بدون قند هستند. قندهاى مصنوعی از قبیل ساخارین، سیکلامات ها و آسپارتام نیز جزء این گروه هستند. بعضى از شواهد دال بر این است که قندهای مصنوعی به علت اینکه مواد مورد نیاز را در اختیار باکتری های مولد پوسیدگی قرار نمى دهند، متوقف کننده ی پوسیدگى هستند.توصیه مى شود پس از وعده هاى غذایى از آدامس بدون قند استفاده کنید تا احتمال پوسیدگى را کاهش دهد

میزان اسیدى که از تخمیر مواد غذایى توسط باکترى های دهان ایجاد مى شود به مقدار قند موجود در آن ماده بستگى دارد. پوسیدگى زایى همچنین تحت تاثیر عوامل دیگرى مانند حجم و میزان بزاق تولید شده در فرد، تعداد وعده هاى مصرف غذا، ترکیبات مواد غذایى مورد استفاده، میزان تشکیل پلاک میکروبى و میزان استعداد ژنتیکى فرد است.

بسیاری از بیماران ابراز می کنند که مسواک می زنیم و نخ نیز مرتب می کشیم ولی باز هم دچار پوسیدگی دندان ها می شویم، حال علت چیست؟علت ایجاد پوسیدگی در این حالت بدین دلیل است که شاید فرد همیشه مسواک زده ولی در کنار این وضعیت همیشه  شکلات و قند دائمی را در داخل دهان داشته باشد و یا فرد ممکن است مرتب نوشابه های گازدار مصرف کند ( در داخل نوشابه هم قند و هم اسید وجود دارد) و یا هم چنین خوردن دائم آب نبات، شربت و کلیه چیزهایی که قند دارد.

در هنگام نوشیدن نوشابه با «نی » اگر نی را بین دندان ها قرار دهید میزان پوسیدگی بسیار بیشتر می شود، زیرا در این حالت نوشابه مرتب در کنار دندان ها وجود دارد. نی بهتر است در داخل دهان قرار گیرد.باید بدانید تغذیه بعد از سن 12 سالگی نقش زیادی روی  جنس دندان  ندارد ولی قبل از این سن  یعنی در سنین رشد بهتر است تغذیه حاوی مواد پر از  کلسیم  و ویتامین  باشد. مصرف لبنیات از اهمیت بالایی برخوردار است.
 
در هر صورت تاثیر مفید مسواک و نخ دندان به هیچ وجه قابل چشمپوشی نیست و شخصی که  با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان  و رعایت موارد مختلف، باز هم به پوسیدگی دندان دچار می شود باید بداند که درصورت عدم رعایت موارد فوق ، پوسیدگی دندانها بسیار گسترده تر و سریعتر اتفاق خواهد افتاد.
 

 نتیجه گیری:

خوب حالا که مکانیسم ایجاد پوسیدگی دندان را میدانیم ، از مواد و عوامل موثر در آن آگاهیم ، پس باید نکات زیر را به دقت توجه کنیم:
 
1) جنس دندان و عوامل ژنتیکی که تحت اختیار ما نیست ولی باید بدانیم کسانی که جنس دندانهایشان خوب نیست خیلی بیشتر از دیگران  باید به موارد دیگر توجه کنند
 
2) کنترل رژیم غذایی و هرآنچه می خوریم

3) رعایت بهداشت دهان و دندان شامل مسواک زدن دقیق و اصولی و منظم  و استفاده از نخ دندان.

4) مراجعه دوره ایی و منظم به دندانپزشک و چکاپ دقیق.

توجه داشته باشید هیچوقت منتظر بروز درد در دندان نباشید چرا که خیلی وقت ها پوسیدگی دندان پیشرفت زیادی میکند وحتی گاهی به پالپ (به عصب) می رسد بدون اینکه هیچ دردی ایجاد کند و یا برعکس هر درد دندانی دال بر نیاز به درمان روت کانال نیست.بدیهی است که:تشخیص به موقع هر گونه پوسیدگی و خرابی دندان یا مشکل لثه ها و درمان و پیشگیری به موقع،  هزینه کمتر ، روند درمان راحتتر و ساده تر و  نتیجه و طول عمر بیشتر دندان  را به دنبال خواهد داشت.

با جلوگیری از فساد دندان نه  تنها زیبایی صورت را حفظ کرده ایم بلکه از ناتندرستی هم جلوگیری نموده ایم ، زیرا از دندان فاسد زهر ترشح می شود . این زهر وارد دستگاه هاضمه شده و از آنجا که در خون رفته موجب آلودگی خون می گردد . در حقیقت دندان فاسد که معالجه نشده یک کارخانه کوچک زهر سازی است . علاوه بر این اگر دندان فاسد شده باشد غذا درست خرد نشده یا بزاق دهان آنطور که شاید و باید نیامیخته و در نتیجه کار فوق العاده بر دستگاه هاضمه تحمیل می کند و این کار زیادی موجب سوء هضمه ، رماتیسم ، تورم لوزتین ، و امراض دیگر می گردد و اما علت فساد دندان یکی دو تا نیست بعضی علل را ذکر می کنیم .

1.خوردن غذاهای ناسازگار

2.نشستن دندان

نشستن دندان موجب خرابی دندان نمی گردد چنانچه دندانهای سیاهان آفریقایی با انکه آنرا نمی شویند از دندانهای ما بسی بهتر و سفیدتر و براق تر است ولی ما که متمدن شده ایم و غذاهای ناسازگار می خوریم ، برای از بین بردن اثرات بد این غذاها مجبور هستیم دندانهای خود را هر شب قبل از خواب و بامداد موقع بیدار شدن بشوییم ولی باید در نظر داشته باشیم که شستن دندان قبل از خواببهتر است زیرا بزاق دهان قادر به خنثی نمودن اسیدهای موجود نبوده و دهان در این موقع به حالت ترشیدگی درمی آید و زمینه مناسبی جهت پوسیدگی دندان فراهم می شود .

اگر ما فقط غذاهایی که در آشپزخانه طبیعت تهیه می شود  می خوردیم هرگز به دندان درد مبتلا نمی شدیم ؛ پیوره و کرم خوردگی هر دو نتیجه خوردن غذاهای ناسازگار و نخوردن غذای مورد نیاز بدن است فقط کسی که خونش آلوده شد و به مسمومیت مزمن دچار گشته به پیوره مبتلا می شودبعضی ها پوسیدگی دندان را شبیه پوسیدگی استخوان دانسته اندوبرخی دیگر پوسیدگی را نتیجه نقصان املاح آهکی در دندانهامی دانندکه در اثر اسیدهای دهان پیدا می شود

ضریب مقاومت دندانها با سن اختلاف زیاد پیدا می کند و در حقیقت پوسیدگی در طفولیت و بلوغ زیاد و در سن کهولت کمترمی شود و بایستی بیشتر دندان اطفال مورد دقت و امتحان و بهداشت قرار گیرد تا دندانهای اشخاص بالغ در طفولیت موقعی برای پوسیدگی می باشد که بیرون آمدن می نامند و آن از 6 الی 12سالگی می باشد اگر در این دوره مراعات حفظ دندانهای شیری اطفال نشود دندانهای دائمی در یک محیط نامنظمی بیرون آمده و چون ضریب مقاومت دندان در این سال کم است ضریب پوسیدگی به درجه بالا می رسدهر چه دندان وزین و سنگین تر باشد همانقدر بیشتر دارای املاح آهکی می باشد و به علاوه ضریب مقاومت دندان در مقابل پوسیدگی نسبت مستقیم با وزن داردیعنی هرچه عناصر مرکب کننده دندان متراکم تر و سنگین تر باشد دندان دیر پوسیدگی پیدا می کند.

اشتراک گذاری این مطلب :

نظرات :

هیچ نظری ثبت نشده است!

کردستان وب نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

نام *
ایمیل *
نظر

کد امنیتی
 
   

   مـطالـب

   حمایت از ما
کردستان وب
   تبلیغات

ADS

ADS

ADS

   آمار بازدیدکنندگان